Millaisia tavoitteita sinulla on liikunnan saralla? Oletko kenties miettynyt juosta maratonin tai vaikkapa nauttia fillarilenkeistä muutaman kerran viikossa? Kuntotesti antaa kaiken tasoisille ja ikäisille liikkujille kattavan katsauksen kestävävyyskunnosta.
Ensinnäkin muutama pointti kestävyyssuorituskyvystä. Se voidaan jakaa viiteen osa-alueeseen
1) Maksimaaliseen hapenottokykyyn: miten paljon happea lihakset voivat käyttää energian tuotantoon
2) Aerobinen kynnykseen: energiantuotto tapahtuu täysin hapen avulla -> ei muodostu happamuutta
3) Anaerobinen kynnykseen: Keho kykenee vielä poistamaan happamuutta ja kuona-aineita, mutta kynnyksen ylittyessä ei enään toteudu vaan lihas alkaa väsymään nopeasti
4) Taloudellisuuteen: taloudellisuuden parantuessa lihas ei tarvitse kuluttaa niin paljoa energiaa samalla kuormalla. Tähän vaikuttaa tekniikka, voimantuotto-ominaisuudet ja taito.
5) Nopeuskestävyyteen: Maksimihapenottokyvyn ylittävät kuormat
Liikuntalabin kestävyyskuntotestistä saadaan vastaukset kolmeen ensimmäiseen tekijään!
Käytännössä vastauksien saaminen tapahtuu seuraavasti: valitaan tapa miten testi toteutetaan (juoksu, pyörä, soutu jne). Esimerkiksi juoksussa tarkoitus on aloittaa kevyellä juoksuvauhdilla kasvattaen vauhtia 3 minuutin välein. Jokaisen kolmen minuutin jälkeen mitataan sormenpäästä laktaatti sekä syke ja RPE (oma fiilis jaksamisesta). Näistä saadaan tyylikkäitä kuvaajia aikaiseksi (katso kuvat). Testi tehdään uupumukseen asti.
Tuloksista analysoidaan kestävyyskuntotaso (kynnystasot, maksimaalinen hapenottokyky), mitä voidaan verrata esim. kansainväliseen kestävyyskuntotaulukkoon. Kuvan testattavalla on maksimaalinen hapenottokyky ja aerobinen kynnys 7/7, mutta anaerobisen osalta kehitettävää kestävyyskuntotaululon tuloksiin suhteutettuna.
Testi antaa kattavan kuvan juuri testattavan tilasta ja konkreettisia vinkkejä treenaamiseen kuntotasosta riippumatta.
Mikäli haluat kuulla lisää tai jokin askarruttaa niin olethan vain yhteydessä.